Frisenvang garnproduktion, alpakagarn


Frisenvang er unika håndspundet garn

Frisenvangs garn produceres på et lille værksted i Marcapataregionen i Perus Andesbjerge.  De 15 kvinder i cooperativet Coopaalsur er utroligt dygtige håndværkere, som spinder vores skønne garn både jævnt og stabilt. Produktion af håndspundet garn er en tradition, der er gået i arv gennem generationer og arbejdet foregår efter økologiske principper.

Sortering, håndrensning og vask

Ulden sorteres i 3 hovedkvaliteter; Royal, baby og alpakafleeche. Der skal kun bruges den bedste kvalitet til Frisenvanggarn hvilket udgør 30-40% af ulden. Frisenvanggarn indeholder royal (5-10%) og baby (90-95%). Ulden håndrenses for urenheder som småsten, grene og græs. Det tager en trænet håndværker ca. 10 timer at rense uld fra en enkelt alpaka (svarer til ca. 1,6 kg færdigt garn).

Fiberne skal herefter vaskes. Det gøres udenfor i varmt vand og med et vaskemiddel specielt fremstillet til alpakafibre. Derefter tørres fiberne, dette forgår også udenfor. Ulden skal være helt ren og tør, før den kan kartes.

Kartning

Ulden kartes i kartemaskine. Den grundige kartning er bl.a. en af årsagerne til, at Frisenvangs garn kan spindes så jævnt.

Håndspindning

Næste del af processen er spindning. Alle Frisenvangs garner er 2 tråede og spindes derfor først i 2 separate tråde, som til slut tvindes sammen til én tråd. Til slut bliver garnet bundtet. De naturfarvede garner (off-white, natursort, gråt og brune farver) er nu klar til at blive sendt til Danmark.

Plantefarvning

Hvis garnet skal farves, foregår dette i store kar udendørs. Der anvendes plantefarver til Frisenvangs garn. Farverne bindes med naturlig aluminium sten og natron. Den farvede og grundigt skyllede uld tørres udenfor, en proces som ofte bliver forsinket af vejret i regntiden.

Den sidste del af produktionsprocessen forgår hos Frisenvang i Brønshøj, hvor garnet sorteres i tykkelser og banderoleres.

Derfor er det tynde garn dyrere end det tykke

Spindning af garnet er meget tidskrævende, og den tid der bliver brugt på det færdige produkt varierer meget alt efter hvilken tykkelse garn, der skal spindes. Vi har derfor valgt at differentiere vores priser på garnet alt efter tykkelse.

Se dokumentaren om Frisenvangs garnproduktion i Marcapata her