Se Frisenvangs dokumentarfilm om projektet i Peru her

Alpakaen er i familie med lamaen og kamelen, og dette løjerlige dyr er et af Perus specielle kendetegn. Over 80% af verdens alpakauld produceres i Peru.

Dyrene lever i Andesbjergene, de trives bedst over 3400 meters højde og i disse kolde egne danner alpakaen en tyk uld, som er 5 gange varmere end fåreuld. Den kostbare unikke uld indeholder ikke lanolin, fibrene er meget slidstærke, suger kun lidt vand, vejer lidt og bedst af alt, ulden er utrolig blød og kradser ikke .

Befolkningen bosat i landområderne i Andesbjergene er typisk alpakaavlere, farmere eller håndværkere. Håndværkerne prøver at skaffe sig en indkomst ved at væve og strikke produkter af alpakauld, men da kundegrundlaget i lokalområdet er ekstremt lille, er indtægterne meget små. Forholdende i højderne over 3200 m er barske og uforudsigelige så en stor andel af familierne lever under den ekstreme fattigdomsgrænse, og næsten halvdelen af de små børn i disse familier er permanent underernærede.

Da vi startede vores produktion af Frisenvang garn i 2015 var alpakaavlerne voldsomt underbetalte. Dette grundet en lav efterspørgsel efter alpakauld, så de store industrivirksomheder slap afsted med at betale priser langt under kostpris.

De sidste par år er markedsprisen på uldfibre blevet mange doblet primært pga. en stor efterspørgsel fra Kina. Dette har været fantastisk for avlerne, som har fået langt bedre priser for deres uld. Covid-19 krisen er en katastrofe for den fattige befolkning i Peru. Peru er det land i verden der har flest døde målt pr. indbygger og efterspørgslen på alpakafibre er igen faldet dramatisk. Den fattige del af folkningen står overfor en række svære og barske år. Ulden til Frisenvanggarn har hele tiden og vil fortsat blive betalt med priser, der ligger over den gældende markedspris.

Frisenvangs strikkegarn produceres af et lille kooperativ i Marcapata i Andesbjergene. Vi har den direkte dialog med de dygtige håndværkere og produktionen sker uden mellemled, så kvinderne i cooperativet beholder selv hele profitten. Frisenvang, som er projektets eneste internationale kunde, giver på denne måde kvinderne en mulighed for at komme i kontakt med kunder udenfor det lokale område.

Garnet produceres efter traditionelle metoder som det er blevet gjort gennem generationer dvs.  i hånden, med plantefarver og efter økologiske principper.

Produktionen af Frisenvanggarn bevirker, at familierne nu har 2 indtægter, og det har en stor indvirkning på levestandarden. Børnene går nu i skole hver dag, tidligere var der ikke penge til bussen. Børnene er ikke længere underernærede, før spiste familierne primært kun kartofler, en grøntsag som befolkningen selv kan dyrke i de høje Andesbjerge.

Vi håber på sigt at kunne udbrede vores produktion af Frisenvanggarn til flere landsbyer, så vi kan hjælpe flere familier til at hæve deres levestandard over fattigdomsgrænsen.

Vores vævede produkter: Sjaler, tørklæder, slag og plaider produceres hos Textile Colca. En meget professionel og dygtig virksomhed med mange års erfaring i at håndtere det lækre alpakauld. Virksomheden giver fast arbejde og gode arbejdsforhold til en lang række medarbejdere i et land, som er tynget af fattigdom og små indkomster. Det lille væveri i Lima er Fairtrade good practises certifiseret

Frisenvang bidrager til Verdensmålene 1, 2, 3, 4, 8, 10, 12, 17