DSC08981

Hvad er alpakauld?

Alpakaen er i familie med den spyttende lama, som er et af Perus kendetegn. Over 80% af verdens alpakauld kommer fra Peru.

Dyrene lever i Andesbjergene, de trives bedst over 3800 meters højde og i disse kolde egne danner alpakaen en tyk uld som er mange gange varmere end fåreuld. Den kostbare unikke uld indeholder ikke lanolin, fibrene er meget slidstærke, suger kun lidt vand, vejer lidt og bedst af alt, ulden er utrolig blød og kradser ikke som vi kender det fra fåreuld. Fordi alpaka-ulden er så varm, er den det perfekte køb til en kold dansk vinter.

SE VORES UDVALG AF ALPAKAGARN

Der findes fem kvaliteter af alpakauld. Frisenvangs produkter er lavet af de fineste kvaliteter:

  • Royal alpaca er det fineste, dyreste og blødeste, denne uld er meget sjælden og kun 5-10% af ulden fra en alpaka har denne kvalitet. Frisenvangs håndspundne garn indeholder den eksklusive royal alpakauld.
  • Babyalpaca, som er superblødt, er den anden dyreste kvalitet. Kvaliteten babyalpaka er at finde hos både unge og ældre dyr, men mængden af babyalpaka er størst den første gang ulden “høstes” fra en alpaka, deraf navnet. Frisenvangs naturgarner er spundet af 100% royal/babyalpaka og flere af vores sweatre er strikket af kvaliteten babyalpaka.
  • Fine alpaca er den tredje kategori af alpaka. Det er også utrolig blødt og kradser ikke. Frisenvangs ponchoer og flere af vores sweatre er strikket i 100% super fine alpaca.

Frisenvangs produkter viser hele Perus farvelade. Vi har produkter, der har alpakaens naturlige farver (over 22 forskellige farvekategorier) fra hvide, over brune til sorte nuancer, men vi sælger også alpaka-uld håndfarvet med et kraftigt farvespil farvet i hånde af naturlige plantefarver.

Vi får produceret vores produkter hos uafhængige uldproducenter og små værksteder i Peru, læs mere under Den gode sag og Vores historie